Stanowisko ORA w Opolu dotyczące wniosków pełnomocników i obrońców o odroczenie posiedzeń

Dodano: Kategorie: , ,

STANOWISKO

Okręgowej Rady Adwokackiej w Opolu

podjęte w trybie obiegowym w dniu 27 października 2020 roku

Okręgowa Rada Adwokacka w Opolu, mając na względzie dynamikę wzrostu zakażeń wirusem SARS-CoV-2 oraz wprowadzone w dniu 24 października 2020 roku obostrzenia związane ze stanem epidemii, zwraca się z prośbą do Sędziów orzekających w sądach okręgu opolskiego, aby uwzględniać wnioski pełnomocników i obrońców dotyczące odroczenia posiedzeń umotywowane ich stanem zdrowia lub stanem zdrowia reprezentowanych przez nich stron, bez zwracania się o przedłożenie dodatkowej dokumentacji medycznej.

Uważamy, że wnioski te są w pełni zasadne, podyktowane troską o zdrowie wszystkich uczestników postępowania sądowego i nie są nadużywane.

Jednocześnie zwracamy uwagę na treść art. 91 ustawy o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 (Dz.U. z 2020 r. poz. 695) zgodnie, z którym w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii ogłoszonego z powodu COVID-19 usprawiedliwienie niestawiennictwa przed sądem z powodu choroby nie wymaga przedstawienia zaświadczenia lekarza sądowego, o którym mowa w art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 15 czerwca 2007 r. o lekarzu sądowym (Dz.U. poz. 849, z 2008 r. poz. 293 oraz z 2011 r. poz. 622).

Okręgowa Rada Adwokacka w Opolu posiada informacje, że kilku adwokatów i aplikantów adwokackich uzyskało pozytywny wynik badań na zarażenie wirusem SARS-CoV-2  i w związku z tym przebywają w odosobnieniu, a osoby, które miały z nimi kontakt na kwarantannie.

W tej trudnej sytuacji apelujemy, aby organy wymiaru sprawiedliwości działały w zaufaniu do organów Adwokatury i adwokatów.

Dziekan ORA Opole
Adwokat Marian A. Jagielski